Bemutatkozásunk  |   Termékeink  |   Rendelési felület  |   Elérhetőségeink  |   Információk

9. SZABADFÖLDI CSOKROSOK

9.     SZABADFÖLDI CSOKROSOK

 

Szármagasság: 70 – 90 cm.

A kategória összes fajtája kizárólag csoportos virágzat nevelésére alkalmas, tehát csak a főbimbót távolítjuk el. A csoportos virágzat átmérője: 18 – 25 cm.

A fent írtakkal ellentétes bimbózási mód esetén értékesíthetetlen árut állítunk elő.

E fajtacsoport fajtái augusztustól október végéig keresettek. A sikeres értékesítést nagyban segíti az árukészlet színpompás volta. Ennek érdekében a fajtacsoportból az összmennyiség igényünket próbáljuk a rendelkezésre álló lehető legtöbb fajtából – arányosan - kielégíteni. A fehér virágszín iránti kereslet október utolsó hetében erősödik. Ezért óvakodjunk attól, hogy a korábbi időintervallumra tervezett kínálatunkban ez utóbbi túlsúlyba kerülhessen.

Általában szabadföldi körülmények között termesztik, támrendszer (növénytartó háló) alkalmazásával. Ennek elmaradása esetén a viharos szél megdöntheti az állományt és abban helyrehozhatatlan károkat okozhat.

Az október hónap utolsó hetére nevelt, szabadban tartott állományt fólia borítással kell védeni a csapadéktól és a fagyhatástól.

A kategória összes fajtája nevelhető azonban a kiültetéstől kezdődően a virágvágásig növényházban is, nevezetesen: fólia vagy üvegborítás alatt. Ez esetben a maximális mértékű szellőztetés lehetőségét biztosítani szükséges.

E fajtacsoportot nem szokás rövidnappalos kezelésben részesíteni. A virágnyílás ugyanis akkor kezdődik, amikor a növény elér egy – a fajtára jellemző – fejlettségi szintet. Tehát a többi kategóriától eltérően - természetes körülmények között - nem a nappalok rövidülése indítja meg a bimbóképződést. Ebből következően e fajtákat érintően nem reakció időt tüntetünk fel, hanem termesztési időtartamot, amely - fajtától függően - 80-100 nap. Ez utóbbi alatt a dugványok kiültetésétől a virágvágásig szükséges napok számát értjük, egy virágszár nevelése mellett, vagyis a dugvány visszatörése nélkül. Visszatörés alkalmazása esetén további virágszáranként 10-14 napos virágzási késedelemmel kell számolni.

Amennyiben rövidnappalos kezelést alkalmazunk, úgy összehasonlíthatatlanul szebb árut tudunk nevelni. Ez abban mutatkozik meg, hogy a csokros virágzatot alkotó virágfejek elrendeződése szabályosabb, nyílásuk egységes, továbbá a virágzaton belül nem jelennek meg hosszúnappalos bimbókinövések.

E fajtacsoport rövidnappalos kezelését - október hónap utolsó hetére tervezett virágzás esetén – 08. 25.-étől 09. 05-ig végezzük. Korábbi időpontra ütemezett virágvágás esetén a sötétítés kezdő időpontját annyi nappal kell előbbre hozni, amennyivel - a fent írtaktól eltérően - korábban szeretnénk az értékesítés megkezdését. A rövidnappalos kezelés időtartama 30 nap azzal a kiegészítéssel, hogy szeptember 5.-e után - a természetes rövidnappalos hatás érvényesülése miatt - szükségtelen a kezelés folytatása.